Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Ομιλία Γ. Οικονόμου στο Money Show


Παρέμβαση του Γραμματέα της ΚΕ της Δημοκρατικής Συμμαχίας σε εκδήλωση του Money Show με θέμα: «Η πολυμορφία της οικονομικής κρίσης και η ανάγκη των κοινωνιών για την εφεύρεση λύσεων με επίκεντρο τον άνθρωπο»
Κυρίες και κύριοι
Η πρόσκληση σας στην
πρόεδρο του κόμματος μας την κα Μπακογιάννη να παραβρεθεί και να χαιρετήσει την εκδήλωση σας, ήταν για εκείνη και το κόμμα μας μεγάλη τιμή, αλλά και ευκαιρία. Καθώς η Δημοκρατική Συμμαχία είναι το κόμμα που από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας του, μιλά καθαρά για το ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η επιχειρηματικότητα και ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα της κρίσης, δείχνει προς τις επιχειρήσεις και τους ανθρώπους που τις λειτουργούν κάθε φορά που μιλά για την Ελλάδα της προκοπής και της δημιουργίας. Για αυτό άλλωστε και η αποδοχή της πρόσκλησης ήταν άμεση. Δυστυχώς μια υποχρέωση κυριολεκτικά της τελευταίας στιγμής, δεν της επιτρέπει να είναι κοντά σας, για αυτό και μου ζήτησε να την εκπροσωπήσω και μαζί με τις σκέψεις που θα καταθέσω να σας μεταφέρω και την ελπίδα και την επιθυμία της σύντομα να της δοθεί η δυνατότητα να συνομιλήσει μαζί σας.
Αγαπητοί φίλοι η επιλογή του θέματος της σημερινής συζήτησης, δικαιώνει την φήμη πού έχει ο θεσμός του Money Show και εξηγεί γιατί για 21 ολόκληρα χρόνια διοργανώνει τα μεγαλύτερα πολυσυνέδρια στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών της οικονομικής, επιχειρηματικής και πολιτικής ζωής.
Πράγματι η κρίση που αντιμετωπίζουμε χαρακτηρίζεται από πολυμορφία για 3 κυρίως λόγους.
Για τα χιλιδιαπιστωμένα πλέον χαρακτηριστικά της, ότι δηλαδή είναι μια κρίση χρέους, δανεισμού ελλείμματος, που δημιουργεί ύφεση, ανεργία, πιστωτική ασφυξία, λουκέτα και φτώχεια για μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού.
Επειδή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κρίση που έγινε η αιτία υποβάθμισης μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών, οικονομιών του πυρήνα της ευρωζώνης και έφτασε να απειλεί ακόμη και αυτή την ύπαρξη του ευρώ.
Για την Ελλάδα πέρα από το τι συμβαίνει στο μεγάλο κάδρο, η κρίση είναι η νέμεσης της σύγχρονης ιστορίας μας για τις παθογένειες και τις στρεβλώσεις που κυριαρχούν στο πολιτικό μας σύστημα, αλλά και στο μοντέλο ανάπτυξης της χώρας τα τελευταία 30 χρόνια.
Από την άλλη πλευρά για μας στην Δημοκρατική Συμμαχία είναι απολύτως καθαρό ότι καμιά προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης, την ανάταξη της οικονομίας και την αναγέννησης της χώρας δεν θα έχει αποτέλεσμα, αν δεν καταφέρει να πείσει την κοινωνία ότι οι θυσίες θα είναι δίκαιες, ότι υπάρχει σχέδιο και το σχέδιο θα φέρει αποτέλεσμα, πετυχαίνοντας μικρές νίκες στην πορεία που θα δυναμώνουν την πίστη των πολιτών ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε.
Δυστυχώς η πολιτική εξουσία στον τόπο μας με την συμπεριφορά της μάλλον χειροτερεύει παρά θεραπεύει τα αποτελέσματα της κρίσης.
Οι αναβλητικότητες και οι ολιγωρίες της απελθούσας κυβέρνησης Παπανδρέου με αποκορύφωμα τις φαεινές ιδέες περί δημοψηφίσματος σε συνδυασμό με την αντιμνημονιακή ρητορεία και το λαϊκισμό της αξ αντιπολίτευσης , μας έφεραν στην πόρτα εξόδου της χώρας από το ευρώ και τη χρεοκοπία.
Την ίδια στιγμή, ο φόβος της σύγκρουσης με τους οργανωμένους κομματικούς στρατούς κυρίως στα δύο μεγάλα κόμματα, και με τις ομάδες κρούσης των συντεχνιών, εξακολουθεί να αναβάλλει τις ουσιαστικές και μεγάλες αλλαγές στο κράτος και την παρέμβαση του στην οικονομία. Και ποιο είναι το αποτέλεσμα; Συνέχιση της ισοπεδωτικής αντιμετώπισης των ανθρώπων στο δημόσιο, εφεδρεία που δίνει την χαριστική βολή σε μια ήδη αναποτελεσματική δημόσια διοίκηση και τελικά ακόμη περισσότερα βάρη στον ιδιωτικό τομέα, φόροι, υποχρεώσεις, γραφειοκρατία, αντικίνητρα που εμποδίζουν την ανάπτυξη και καθιστούν αδύνατη την ανταγωνιστικότητα.
Κυρίες και κύριοι
Η Ντόρα Μπακογιάννη και η Δημοκρατική Συμμαχία, με τις προτάσεις και τις ιδέες μας, κάνουμε την δική μας προσπάθεια και εντός αλλά και εκτός Ελλάδος μέσω του κόμματος των φιλελευθέρων που συμμετέχουμε, προκειμένου ο τόπος να βγει από το αδιέξοδο.
Υποστηρίξαμε από την αρχή την άποψη ότι η απάντηση στην κρίση είναι περισσότερη και πιο αποφασιστική Ευρώπη και χωρίς περιστροφές είπαμε ότι η εφαρμογή της συμφωνίας της 26ης Οκτ είναι για την Ελλάδα όρος επιβίωσης
Εδώ και καιρό μιλάμε για την ανάγκη μεγάλων τομών στο κράτος, όπως για παράδειγμα στην αλλαγή του αναποτελεσματικού φοροεισπρακτικού μηχανισμού και την εκχώρηση μέρους των δραστηριοτήτων του σε ιδιωτικές εταιρείες. Έπρεπε να φτάσει ο κόμπος στο χτένι και να το παραδεχτούν πολιτικοί του προϊστάμενοι προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί ο κ Βενιζέλος.
Ζητάμε τον συμψηφισμό των οφειλών ΦΠΑ με οφειλές του κράτους.
Περιμένουμε άμεσα, τώρα το ξεμπλοκάρισμά πόρων του ΕΣΠΑ , όχι για πλατείες και φωταγωγήσεις, αλλά για παραγωγικές επενδύσεις που θα στηρίξουν πραγματικές επιχειρηματικές προσπάθειες.
Από εκεί και πέρα, τώρα μέσα στην δίνη της κρίσης είναι η ώρα να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε να βάλουμε τα θεμέλια μιας καινούριας, διαφορετικής πολιτείας
Και εδώ η δική σας συνεισφορά, η συνεισφορά της δημιουργικής , παραγωγικής Ελλάδας που εκπροσωπείται είναι πολύτιμη.
Επιχειρώντας να δώσω και ερεθίσματα στην συζήτηση που θα ακολουθήσει, αυτό μπορεί να σημαίνει
Ένα εκπαιδευτικό σύστημα με έμφαση στην μόρφωση, την έρευνα και την καινοτομία
Διεκδίκηση για τη χώρα μας του ρόλου του αναπτυξιακού βραχίονα της ΕΕ, σε τομείς όπως ο η αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, η ενέργεια, ο τουρισμός και η ναυτιλία
Η δημιουργία ενός μικρότερου και πολύ πιο αποτελεσματικού κράτους
Οι τομές στο πολιτικό σύστημα σε μια σειρά από πράγματα, από την ευθύνη και την ατιμωρησία, μέχρι τον τρόπο εκλογής και τον αριθμό των βουλευτών, και από το σύνταγμα μέχρι την λειτουργία των ΜΜΕ.
Εμείς στην Δημοκρατική Συμμαχία πιστεύουμε ότι στην χώρα μας υπάρχουν δυνάμεις που θέλουν και μπορούν να βγουν μπροστά. Ελπίζουμε ο φόβος να μην νικήσει την ελπίδα και κυρίως ο θυμός να οδηγήσει τη σκέψη και την δράση των ανθρώπων σε δημιουργικές και όχι μηδενιστικές ανατροπές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου