Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Ομιλία Λευτέρη Αυγενάκη στη Βουλή

Ψήφος εμπιστοσύνης από τη Δημοκρατική Συμμαχία στην κυβέρνηση Παπαδήμου

Τοποθέτηση του Λευτέρη Αυγενάκη στην Ολομέλεια της Βουλής

«Εθνικό διακύβευμα η παραμονή της χώρας στη ζώνη του Ευρώ»

Τη στήριξη της Δημοκρατικής Συμμαχίας στην κυβέρνηση Παπαδήμου ξεκαθάρισε από το βήμα της Βουλής ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης, στο πλαίσιο της τοποθέτησής του στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης την Τρίτη, 15 Νοεμβρίου, τονίζοντας μάλιστα ότι
«είναι εθνικός μονόδρομος η επιτυχία της κυβέρνησης αυτής, για όσο διαρκέσει η θητεία της», καθώς το διακύβευμα είναι «η παραμονή της χώρας στη ζώνη σταθερότητας του Ευρώ».

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΤΟΥ κ. ΑΥΓΕΝΑΚΗ:

«Οι μεταβατικές κυβερνήσεις αποτελούν ιστορικά το όχημα για τη μετάβαση από μια κατάσταση κρίσης σε μια κατάσταση ομαλότητας. Σήμερα έχουμε οξύτατη οικονομική και πολιτική κρίση, διότι η οικονομική κρίση είναι αποτέλεσμα λανθασμένων και ανεπαρκών πολιτικών που δεν μπόρεσαν να θωρακίσουν τη χώρα και να λάβουν έγκαιρα τις κρίσιμες αποφάσεις.

Η σημερινή συστημική κρίση επιτείνεται και βαθαίνει από την πολιτική ανεπάρκεια ενός πανευρωπαϊκού προβλήματος, το οποίο οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προσπάθησαν να περιορίσουν στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.

Η Ευρωπαϊκή ηγεσία άφησε να περάσει πολύτιμος χρόνος, όχι εξαιτίας της Ελλάδας, αλλά εξαιτίας της ανεπαρκούς και αποσπασματικής αντιμετώπισης του προβλήματος σε Ευρωπαϊκό και σε Διεθνές επίπεδο. Και η κρίση εντάθηκε. Πλέον, η αποκατάσταση της Ευρωπαϊκής και Διεθνούς οικονομίας δεν μπορεί να επανέλθει μόνο με την αποκατάσταση της οικονομικής κρίσης. Πρόκειται για ένα γενικότερο, συστημικό πρόβλημα που θέλει γενική λύση, και ως τέτοιο οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Ένα γενικό πρόβλημα θέλει γενική λύση. Γιατί όταν δίνεται μερική λύση σε ένα γενικό πρόβλημα, αυτή δεν αποτελεί λύση.

Ας έλθουμε όμως στα του οίκου μας: Η πραγματικότητα είναι ότι η χώρα οδηγήθηκε στο χείλος του γκρεμού, λόγω της εσφαλμένης πολιτικής πολλών προηγούμενων ετών, ενώ βρέθηκε πριν λίγα εικοσιτετράωρα σχεδόν εκτός Ευρωζώνης, λόγω των ακραίων σφαλμάτων της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου, Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλου, καθώς και τη σκληρή και ακραία στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και του κ. Σαμαρά, την μακρά απραξία μετά την απόφαση της 21ης Ιουλίου, αλλά και την ανεύθυνη αφροσύνη του δημοψηφίσματος.

Οδηγηθήκαμε έτσι λοιπόν στη σημερινή, ακραία κατάσταση, που οδήγησε ευτυχώς στην κυβέρνηση Παπαδήμου, η οποία σηματοδοτεί την υπευθυνότητα στα δύο παλαιά κόμματα, έστω και την ύστατη ώρα. Κέρδισε τελικώς, προς υπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος, η φωνή της Λογικής επί του δικομματισμού.

Όπως ξεκάθαρα το έθεσε και ο Πρωθυπουργός, κ. Παπαδήμος, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων, σήμερα διακυβεύεται η παραμονή της χώρας μας εντός της ζώνης του Ευρώ και της Ευρώπης.

Και είναι εντελώς αφελής η αντίληψη ότι δεν υπάρχουν τυπικές διαδικασίες αποβολής της χώρας από την Ευρωζώνη, διότι και τυπικές διαδικασίες υπάρχουν, αλλά κυρίως ουσιαστικές δυνατότητες, με τις οποίες μπορούν σε ελάχιστο χρόνο να μας αποβάλλουν.

Με την ευκαιρία της συγκρότησης της κυβέρνησης Παπαδήμου είναι ξεκάθαρο ότι δόθηκε ένα τέλος στη δικομματική συγκρότηση του πολιτικού συστήματος, η οποία άλλωστε είναι και η βασική αιτία που οδήγησε την Ελλάδα στην ακραία οικονομική κρίση. Διότι ο δικομματισμός ενίσχυσε το Πρωθυπουργο-κεντρικό σύστημα σε δύο μόνο κόμματα, οδηγώντας και τα δύο σε μια αυταρχική άσκηση της πολιτικής και σε μια ανεξέλεγκτη διαχείριση των δημοσίων πραγμάτων.

Βεβαίως, η επιτυχία του μεγάλου εγχειρήματος και η αποφυγή της εθνικής καταστροφής δεν ολοκληρώνεται με τη συγκρότηση αυτής της κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης.

Εάν μάλιστα, τα παλαιά κόμματα την υπονομεύουν και την ναρκοθετούν, όπως φαίνεται ότι ήδη κάνουν οι κύριοι Παπανδρέου και Σαμαράς, τότε θα έχουμε χάσει και την τελευταία ελπίδα για τη σωτηρία της χώρας. Αυτή η υπονόμευση ήδη λαμβάνει χώρα.

Και γίνεται χωρίς περίσκεψη και αιδώ από τον κ. Σαμαρά με την εμπρηστική χθεσινή του ομιλία, και με ένα τόνο ακραίο και επιθετικό. Αλήθεια, με ποιόν είστε θυμωμένος, κύριε Σαμαρά; Σε ποιόν απευθύνεστε με αυτόν τον τόνο; Στον Ελληνικό λαό; Ο λαός πρέπει να είναι θυμωμένος μαζί σας. Μήπως στην Κοινοβουλευτική σας Ομάδα; Μα έχετε διαγράψει ήδη έξι, μέχρι αυτή την ώρα. Μήπως στην Κυβέρνηση Παπαδήμου; Μα συγκυβερνάτε μαζί με το ΠΑΣΟΚ.

Η υπονόμευση συμβαίνει όμως και από τον κ. Παπανδρέου με τη σύγκλιση ενός ψευδοϋπουργικού συμβουλίου με τη συμμετοχή των υπουργών του ΠΑΣΟΚ. Να τους πει αλήθεια, τι; Τι παραπάνω έχετε να τους πείτε, κύριε Παπανδρέου, από όσα ήδη είπε ο κ. Παπαδήμος; Φαίνεται ότι ο κ. Παπανδρέου δεν το πιστεύει ακόμα πως δεν είναι Πρωθυπουργός ή φαίνεται ότι αγωνιά για τη θέση του στο τιμόνι του ΠΑΣΟΚ.

Όμως όλα αυτά ελάχιστα απασχολούν τον κόσμο σήμερα. (...) Ο μεγάλος κίνδυνος και για την πατρίδα και το πολιτικό μας σύστημα και για τη θέση μας στην Ευρώπη θα είναι αυτή ακριβώς η υπονόμευση. Γιατί από αυτήν δεν κινδυνεύει μόνο η κυβέρνηση Παπαδήμου, αλλά και το μέλλον της χώρας. Και οι υπονομευτές της πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι κινδυνεύουν και οι ίδιοι. Διότι είναι βέβαιο ότι οι συνεπέστεροι και οι πιο πατριώτες βουλευτές, που μέχρι αυτήν την ώρα ανήκουν στα κόμματά τους, δεν πρόκειται να τους ακολουθήσουν. Γιατί αυτές τις ώρες, η ευθύνη των βουλευτών είναι και ατομική. Και μεγάλο μέρος από τα κόμματά τους μπορούμε να προβλέψουμε ότι θα εγκαταλείψουν τους ακραίους και άφρονες πυρήνες των δυο παλαιών κομμάτων.

(...)

Η Δημοκρατική Συμμαχία εδώ και πολλούς μήνες υπηρέτησε τη φωνή της λογικής και ακολούθησε το δρόμο της ευθύνης, ζητώντας το σχηματισμό κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης με την ευρύτερη δυνατή αποδοχή. Είχαμε επίσης εξαρχής τοποθετηθεί υπέρ της επιλογής για τη θέση του πρωθυπουργού ενός προσώπου με κύρος, γνώσεις και ικανότητες και δηλώσαμε ότι ο κ. Παπαδήμος διαθέτει αυτά τα χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα, ξεκαθαρίσαμε ότι είναι εθνικός μονόδρομος η επιτυχία της κυβέρνησης αυτής, για όσο διαρκέσει η θητεία της. Από πλευράς μας, ως Δημοκρατική Συμμαχία, δεσμευόμαστε ότι θα στηρίξουμε την κυβέρνηση στη Βουλή, αλλά και ότι θα παρακολουθούμε στενά και θα παρεμβαίνουμε όποτε και όπως χρειάζεται στο νομοθετικό της έργο. Γιατί αυτή η κυβέρνηση πρέπει να βάλει τις βάσεις της εξόδου από τα σημερινά αδιέξοδα και να επιστρέψει τη χώρα στη ζώνη νομισματικής σταθερότητας που προσφέρει η Ευρωζώνη.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, η Δημοκρατική Συμμαχία δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπαδήμου».

Δείτε την ομιλία του Λευτέρη Αυγενάκη ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου