Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Να σταματήσει η παράνομη υλοτομία στα δάση


Τη λήψη μέτρων για την πάταξη της παράνομης υλοτομίας στα Ελληνικά δάση ζητά η Δημοκρατική Συμμαχία
Το θέμα φέρνει στη Βουλή ο Λευτέρης Αυγενάκης
Να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για
την πάταξη του φαινομένου της παράνομης υλοτομίας στα Ελληνικά δάση, ζητά με κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης, από τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γ. Παπακωνσνταντίνου, φαινόμενο που τείνει να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Ειδικότερα, ο Βουλευτής αναφέρει στο έγγραφό του ότι «η παράνομη υλοτομία στα ελληνικά δάση λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις φέτος το χειμώνα, καθώς η οικονομική δυστοκία και η αύξηση των τιμών πετρελαίου έχουν ωθήσει αρκετούς Έλληνες στη λύση της ξυλόσομπας ή του τζακιού». Τονίζει δε ότι «τη συγκυρία εκμεταλλεύονται επιτήδειοι, οι οποίοι, παραβλέποντας τους νόμους και τους κανονισμούς της υλοτομίας, καταστρέφουν δεκάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων», ενώ «δεκάδες είναι οι καταγγελίες πολιτών που αναφέρουν περιστατικά ανεξέλεγκτης κοπής δέντρων και σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις οι λαθροϋλοτόμοι, που δρουν ανενόχλητοι, δεν διστάζουν να απειλήσουν και να εκφοβίσουν πολίτες που γίνονται μάρτυρες τέτοιων περιστατικών!».
Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι «έντονη αύξηση της λαθροϋλοτόμησης και της παράνομης μεταφοράς δασικών προϊόντων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα προκαλεί ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή καθώς απέραντες εκτάσεις έχουν αποψιλωθεί ανά την Ελλάδα». Προσθέτει δε ότι «οι επιστήμονες δασολόγοι κρούουν των κώδωνα του κινδύνου αφού, όπως επισημαίνουν, τα δάση καθώς χάνουν την ικανότητα να αναγεννηθούν και υφίστανται ανεπανόρθωτη ζημιά από αυτή την παράνομη πρακτική».
Και συνεχίζει: «από την πλευρά τους, οι υπάλληλοι των δασικών υπηρεσιών επικαλούνται ελλείψεις σε προσωπικό και μηχανήματα με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κάνουν επαρκή εποπτεία και, κατά συνέπεια, δεκάδες στρέμματα δάσους να καταστρέφονται από τις δράσεις των παράνομων υλοτόμων», για να τονίσει ότι «αποτελεί λοιπόν άμεση ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες με συνεχείς ελέγχους και νυκτερινές περιπολίες και οι Διευθύνσεις Δασών να εποπτεύουν το έργο των Δασαρχείων, συνεισφέροντας σε μέσα και προσωπικό για να εκλείψουν τέτοια φαινόμενα».
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Αυγενάκης ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό:
1. «Ποια ακριβώς είναι τα κενά σε προσωπικό στις δασικές υπηρεσίες ανά την Ελλάδα; Προτίθεστε να ενισχύσετε άμεσα τις υπηρεσίες αυτές;»
2. «Ποια ακριβώς μέτρα δεσμεύεστε να λάβετε, με σκοπό να αποφευχθούν στο μέλλον περιστατικά παράνομης υλοτόμησης και να προστατευθούν τα ελληνικά δάση;»
3. «Σκοπεύετε να ερευνήσετε τις καταγγελίες των πολιτών και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι;»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου