Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Η κρίση δεν είναι άλλοθι, αλλά πρόκληση για να πετύχουμε


Κυρία Πρόεδρε, κύριοι Βουλευτές,
Φίλες και φίλοι Συμμαχητές και Συμμαχήτριες,
Με αίσθημα ευθύνης, θέλω να σας ευχαριστήσω για την απόφασή σας να
είστε σήμερα ΕΔΩ σ'αυτό το χώρο, συμμετέχοντας στη δημιουργία μίας νέας πολιτικής νεολαίας.
Μια παροιμία λέει, «ένα ταξίδι χιλίων χιλιομέτρων αρχίζει με ένα βήμα».
Αυτό ακριβώς το βήμα κάναμε πριν περίπου ενάμισι χρόνο στο badminton δημιουργώντας τη Δημοκρατική Συμμαχία και σήμερα ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ συνεχίζουμε το ταξίδι κάνοντας ακόμη ένα βήμα.
Ζούμε σε μια παρατεταμένη περίοδο αποσταθεροποίησης και ανασφάλειας. Μια περίοδο κρίσης στους θεσμούς, στην οικονομία, στις αξίες. Οι θεσμοί μας δοκιμάστηκαν από τη διαπλοκή, τη διαφθορά, την ασυδοσία, τις ανεπαρκείς πολιτικές που διακινδύνευσαν την ασφάλειά μας, τα εισοδήματά μας, την υγεία μας, την προοπτική μας. ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΑΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.
Με την παρουσία μας εδώ κάνουμε ένα βήμα ως νέοι για να κλείσουμε τον κύκλο της αστάθειας και της ανασφάλειας.
Τα προβλήματα που μας κληροδότησε η κρίση δεν είναι άλλοθι, αλλά ΠΡΟΚΛΗΣΗ για να πετύχουμε.
Το μεταπολιτευτικό μοντέλο διακυβέρνησης στη χώρα ΕΞΑΝΤΛΗΣΕ τη δυναμική του.
Απαιτούνται ΝΕΕΣ, ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ, ΡΙΖΙΚΕΣ αλλαγές που θα προσδίδουν βιωσιμότητα στη δημοκρατία μας.
Η ξεπερασμένη διάρθρωση της δημόσιας διοίκησης,
οι υπερεξουσίες του πρωθυπουργού,
η διαπλοκή δικαστικής και εκτελεστικής εξουσίας,
η έλλειψη λογοδοσίας,
ο παρεμβατικός ρόλος των media στην άσκηση της δημόσιας πολιτικής,
ο μειωμένος ρόλος του βουλευτή,
ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ μερικά από τα μελανά σημεία του μοντέλου διακυβέρνησής μας.
Χρειαζόμαστε αλλαγές που θα δώσουν χώρο στη ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, στο ΔΙΑΛΟΓΟ, στις ΑΜΟΙΒΑΙΕΣ πρωτοβουλίες, στον ΕΛΕΓΧΟ.
Αλλαγές που για χρόνια έμειναν στο περιθώριο, ΚΕΝΑ λόγια σε κομματικά προγράμματα, θεωρητικές συζητήσεις και συνθήματα. Αλλαγές στον πυρήνα του πολιτικού μας συστήματος.
ΚΑΝΕΙΣ δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από τα δημόσια αξιώματα και τις ασυλίες.
Είμαστε ΕΔΩ για να εμφυσήσουμε ΝΕΑ αντίληψη στον τρόπο που συμμετέχουμε τα πράγματα.
Μια αντίληψη που ήταν και ένας από τους λόγους για τους οποίους δημιουργήθηκε η Δημοκρατική Συμμαχία.
Η ΝΕΑ αντίληψη αφορά στη βούλησή μας να κοιτάξουμε κατάματα τα προβλήματά και να τα αντιμετωπίσουμε επιτέλους αποτελεσματικά.
Όχι ως κάποια υπόθεση εργασίας. Αλλά στο όνομα του συλλογικού συμφέροντος τόσο για το παρόν, όσο και για το ΑΥΡΙΟ.
ΑΥΤΟ ζητάμε ως νέοι.
Φίλες φίλοι
Δεν θα ωραιοποιήσω, αυτό που γνωρίζουμε όλοι.
Η οικονομική κρίση απειλεί άμεσα το μέλλον μας. Απειλεί την ΕΡΓΑΣΙΑ μας, τις ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ μας. Απειλεί την ΠΟΙΟΤΗΤΑ ζωής, τις ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ μας, τον τρόπο ζωής συνολικά όπως αυτός διαμορφώθηκε τα τελευταία 10-15 χρόνια.
Θα χρειαστούμε λύσεις για το πως θα χτίσουμε ένα ΝΕΟ εκπαιδευτικό σύστημα. Θα χρειαστούμε λύσεις για το πως θα επενδύσουμε στον ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ μας, στις ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ, στην ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ και στο ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ μας.
Και πολύ περισσότερο βούληση για να παραδώσουμε μετά από χρόνια μια Ελλάδα καλύτερη από αυτήν που εμείς παραλάβαμε.
Όχι μια Ελλάδα απογοήτευσης και βίας. Αλλά μια Ελλάδα ΤΑΛΕΝΤΟΥ και ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ.
Κάθε πολιτική από ΔΩ και πέρα που θα προωθεί την ΑΝΑΠΤΥΞΗ οφείλει να έχει στο επίκεντρο τον ΑΝΘΡΩΠΟ, και ειδικά τους νέους.
Το ζητούμενο πλέον είναι να προσανατολίσουμε την απασχόληση και την κοινωνική ασφάλιση, ώστε να σπάσουμε το ΕΜΠΑΡΓΚΟ της ομηρίας και της εκμετάλλευσης που υφίσταται η γενιά μας. 
Καλούμαστε να σπουδάσουμε, να επιχειρήσουμε, να ονειρευτούμε υπό αντίξοες συνθήκες.
Η εικόνα της χώρας στον κόσμο έχει ευτελισθεί.
ΕΜΕΙΣ οι νεότεροι είμαστε σε θέση να ξαναδημιουργήσουμε τη χαμένη αξιοπιστία της χώρας.
ΜΟΝΟ μέσα από ριζοσπαστικές τομές στο μοντέλο διακυβέρνησης, στο κοινωνικό κράτος και στην οικονομική διακυβέρνηση, ΜΠΟΡΟΥΜΕ να μεταδώσουμε στη διεθνή κοινότητα και στην ΕΕ, ότι η Ελλάδα έχει τη θέληση και την αποφασιστικότητα να μην ξαναγίνει ουραγός στην Ευρώπη.
Κάθε υπουργείο, κάθε δημόσια αρχή, το κοινοβούλιο μας, οφείλει να παράγει τέτοιο έργο που θα επανασυνδέσει την Ελλάδα με τις ευρωπαϊκές πολιτικές. ΜΟΝΟ έτσι θα μάθουμε ξανά να συνεργαζόμαστε, να παρεμβαίνουμε, να διεκδικούμε, να εξοικειωνόμαστε με το καινούριο και διαφορετικό. 
Φίλες, φίλοι
Ως κοινωνία δοκιμαστήκαμε και δοκιμαζόμαστε από μια γενικευμένη απαξίωση απέναντι στο πολιτικό σύστημα. Δυσπιστούμε συχνά απέναντι σε όσους κηρύσσουν την αλλαγή.
Είναι αλήθεια, ότι μέρα με τη μέρα χάσαμε την ελπίδα και την αισιοδοξία μας.
Μας είναι δύσκολο στην Ελλάδα του σήμερα να πιστέψουμε ότι ο διπλανός μας, ο συνάνθρωπός μας, πόσο μάλλον ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ, μπορεί να αποτελεί ΛΥΣΗ και ΟΧΙ μέρος του προβλήματος.
Όμως ΚΑΜΙΑ κοινωνία δεν μπορεί να προχωρήσει,
ΑΝ ΔΕΝ πιστέψει ότι αυτά που την ενώνουν είναι πιο σημαντικά από αυτά που τη χωρίζουν. ΑΝ ΔΕΝ πιστέψουμε ότι αποτελούμε μια πολιτική κοινότητα σε μια χώρα με μεγάλες δυνατότητες.
Χωρίς ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ δεν ΜΠΟΡΕΙ να υπάρξει λύση.
Η "εμπιστοσύνη" ως αίτημα ίσως να ήταν αρκετή από μόνη της για να αλλάξει εντελώς το πολιτικό σκηνικό. Γιατί μόνο με "εμπιστοσύνη" θα μπορέσουν να κινητοποιηθούν δυνάμεις μέσα από την κοινωνία, όπως οι νέοι, που θα δώσουν την κατάλληλη ώθηση και φρεσκάδα στην προσπάθεια της χώρας να διασωθεί.
Το πρόβλημα σήμερα είναι ότι κανείς δεν εμπιστεύεται κανέναν.
Ούτε ο πολίτης το κράτος ούτε το κράτος τον πολίτη, ενώ κάθε μορφής εξουσία έχει καταντήσει να θεωρείται ένοχη. Οντότητες επαγγελματικές έχουν κατοχυρωθεί στο συλλογικό θυμικό ως "λαμόγια". Κατασκευαστής, επιχειρηματίας, βιομήχανος, συνδικαλιστής, κομματικό στέλεχος όλοι έχουν ριχτεί στην πυρά από καιρό. Χλωρά και ξερά μαζί!
Σήμερα εδώ καλούμαστε να κάνουμε μια ΝΕΑ ΑΡΧΗ.
ΞΑΝΑχτίζουμε την χαμένη ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ μεταξύ ΝΕΟΛΑΙΑΣ και ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ.
Η παραπάνω κατάσταση όπως την περιέγραψα δημιουργεί μία Ανάγκη. Την Ανάγκη για περισσότερη συμμετοχή στα πράγματα από μεριά μας.
Γιατί μόνο η δική μας φωνή και θέληση, ως νεότεροι, ΜΠΟΡΕΙ να προωθήσει ΕΚΕΙΝΕΣ τις απαραίτητες αλλαγές, που είναι ζωτικές για το μέλλον της χώρας και κατ' επέκταση το δικό μας.
Είναι ΑΝΑΓΚΗ λοιπόν , να αποδομήσουμε το μέχρι τώρα πρότυπο εξουσίας και να δημιουργήσουμε ένα ΝΕΟ μοντέλο συμμετοχής. Να ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ το κλειστό σύστημα εξουσίας και να προωθήσουμε τη Δημοκρατία σε κάθε έκφανση της κοινωνικής μας ζωής.
Και σ΄αυτό είμαστε τυχεροί. Γιατί η Ντόρα Μπακογιάννη και η Δημοκρατική Συμμαχία έδωσαν διέξοδο στη δημοκρατία μας, έδωσαν διέξοδο στη χώρα μας σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για όλους.
Το Αίτημα για ΑΝΑΤΡΟΠΗ στην ΠΡΑΞΗ, έδωσε ένα διαφορετικό νόημα στη ρήξη με τις λογικές του ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ.
Η Δημοκρατική Συμμαχία έβαλε ΣΤΟΠ στα εύκολα λόγια και τις ψεύτικες υποσχέσεις. Και αποτέλεσε για όλους εμάς το απαραίτητο ΣΚΑΛΟΠΑΤΙ για την δυναμική ενεργοποίηση μας. 
Κυρία Πρόεδρε, φίλες φίλοι
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ επιδίωξη μας να αποτελέσουμε ακόμη μία πολιτική νεολαία, παρακλάδι ενός πολιτικού κόμματος. Άλλωστε η κατάσταση η οποία επικρατούσε για χρόνια στην λειτουργία των πολιτικών νεολαίων, έχει χρεοκοπήσει προ πολλού και δεν μας εκφράζει.
Ωραία λόγια που έμεναν υποσχέσεις ΚΕΝΕΣ.
ΑΝΤΙΘΕΤΑ επιδίωξη μας είναι να ΜΗΝ αναλωθούμε σε ευχολόγια και εντυπωσιακά τσιτάτα. Αλλά με λόγια αληθινά να μιλήσουμε σε νέους σαν κι εμάς για τις δυσκολίες του Αύριο. Και πως με πράγματα χειροπιαστά θα φτιάξουμε το ΜΕΛΛΟΝ μας.
Ακούμε γύρω μας πολύ συχνά να μας αποκαλούν χαμένη γενιά. ΛΕΝΕ, ότι χωρίς να έχουμε ΚΑΜΙΑ ευθύνη, έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ κοινωνικό και οικονομικό χρέος. Προσωπικά δεν μπορώ να δεχθώ τον όρο.
ΧΑΜΕΝΟΣ είναι ΜΟΝΟ όποιος απελπίζεται και η απελπισία δεν χωρά σε νέους ανθρώπους. Δέχομαι όμως ότι έχουμε ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ χρέος. Έχουμε χρέος πρώτιστα προς τον εαυτό μας να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που έχουμε ενώπιον μας.
Γι΄αυτό είναι ώρα να ΟΡΓΑΝΩΘΟΥΜΕ και να ΒΓΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ.
Να ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΘΟΥΜΕ για να εξαλείψουμε όλες τις παθογένειες που μας οδήγησαν στο αφόρητο σήμερα.
Να ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΜΕ με πράξεις ότι η Πολιτική της Δημιουργίας γεννιέται μέσα από ΕΜΑΣ τους νεότερους.
Αυτό ακριβώς το σκεπτικό προβάλουμε μέσα από το Ιδρυτικό μας Συνέδριο.
Στόχος μας είναι η δημιουργία μιας κοινής πλατφόρμας δράσεων που προβάλλουν τη Δημιουργία, το Ταλέντο και την Θετική Σκέψη απέναντι στην καθημερινή μιζέρια που μας κατακλύζει, προτείνοντας δημιουργικές διεξόδους από την Κρίση.
Θα έχετε καταλάβει – ιδίως οι μεγαλύτεροι – ότι τα ΑΥΤΙΑ των νέων ΠΛΕΟΝ είναι ΚΛΕΙΣΤΑ. Οι περισσότεροι απογοητευμένοι από την δυσμενή οικονομική συγκυρία και την κατάπτωση της πολιτικής μέσω των κομμάτων που την εξέφραζαν ως σήμερα, δύσκολα δέχονται να "ακούσουν" για ιδέες ή ευχάριστο πολιτικό λόγο.
Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΝΕΩΝ θέλει να αλλάξει αυτό το κλίμα και να πείσει για την Ανάγκη μίας νέας προσέγγισης των νέων από την Πολιτική, προτείνοντας λύσεις ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες.
Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΝΕΩΝ είναι μία επίθεση ΘΕΤΙΚΗΣ σκέψης, ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ και ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑΣ με σκοπό να μιλήσει για την ανάγκη μίας ΝΕΑΣ Ελλάδας σε ρήξη με το κακό παρελθόν.
Αυτός ο τρόπος σκέψης θα αποτελέσει την φιλοσοφία και τη ΒΑΣΗ πάνω στην οποία θα λειτουργεί η Συμμαχία Νέων. Ως μία ΑΛΗΘΙΝΗ προσέγγιση των νέων στην Πολιτική, και ένας πυλώνας έκφρασης ρεαλιστικών και εφαρμόσιμων προτάσεων.
Μία Νεολαία βασισμένη στην Κοινή Λογική, όπως ακριβώς βασίζεται η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ.
Σήμερα ΕΜΕΙΣ ΕΔΩ εκφράζουμε ΑΥΤΗ την αισιόδοξη πίστη και θέληση για ΑΛΛΑΓΗ και μεταστροφή του αρνητικού κλίματος.
Ξέρετε εμείς οι νεώτεροι έχουμε ένα κρυφό πλεονέκτημα.
Οι άλλοι πραγματικά δεν περιμένουν πολλά από εμάς.
Προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη σε κάποιους όταν βλέπουν τους νέους να εκφράζουν τις ανησυχίες τους, ανοιχτά, με ωριμότητα και καθαρή σκέψη, να εργάζονται για άλλα πράγματα πέρα από τη διασκέδαση.
Σήμερα, πιο πολύ από ποτέ πρέπει να στηρίξουμε ο ένας τον άλλον και να βγούμε μαζί μπροστά για αυτά που πιστεύουμε.
Να δείξουμε το ταλέντο μας, όποιο και να είναι αυτό.
Να εκφραστούμε ΑΝΟΙΧΤΑ με αισιοδοξία, δημιουργικότητα και πίστη στον εαυτό μας.
Έχουμε πολύ περισσότερη δύναμη απ΄όσο φανταζόμαστε.
Να σταθούμε πλάι σε ΝΕΟΥΣ δημιουργούς, σε ΝΕΟΥΣ επιστήμονες, σε ΝΕΟΥΣ επαγγελματίες !
Υπάρχει ΠΟΛΥ ταλέντο δίπλα μας και το αφήνουμε ανεκμετάλλευτο ...
Ας στείλουμε μ'αυτόν τον τρόπο ΕΝΑ μήνυμα. Ένα μήνυμα που λέει ότι ΝΟΙΑΖΟΜΑΣΤΕ για ότι συμβαίνει, και έχουμε ΚΑΤΙ να πούμε για αυτό.
Η λύση στη μιζέρια που βιώνουμε, είναι ένα καλύτερο μέλλον και το μέλλον είμαστε ΕΜΕΙΣ !
Ήρθε η ώρα να δείξουμε έμπρακτα την εμπιστοσύνη μας στους καλύτερους και τους πιο ικανούς.
Ήρθε η ώρα που το εμπάργκο απέναντι στους νέους θα σπάσει με μια νέα κοινωνική συμφωνία συνεργασίας και κατανόησης.
Δεν θέλουμε άλλες πέτρες, ούτε άλλες αποδοκιμασίες.
Δεν θέλουμε τη βία, θέλουμε τη δύναμη της νέας γενιάς.
Θέλουμε τις υψωμένες γροθιές και την πυγμή για να αλλάξουμε μαζί τη χώρα.
Σας ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΜΕ να βγούμε μπροστά και να γίνουμε ΣΥΜΜΑΧΟΙ στη Νεολαία
Σας ευχαριστώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου