Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟ ΝΑ ‘ΑΝΑΠΝΕΕΙΣ’ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ……………………………



Δεν θα αναφερθώ σε εποχές που η κοινωνία υπήρξε μητριαρχική ή πατριαρχική. Θα αναφερθώ στα σημερινά χρόνια όπου η “πάλη” των 2 φύλλων παραμένει σαν προαιώνιο μίσος και θα παραμείνει δυστυχώς αν δεν αλλάξουμε, όσα χρόνια και
αν περάσουν. Για μένα τα 2 φύλλα είναι ισότιμα. Η διαφορά τους περιορίζετε στην σωματική τους διάπλαση, στην ανατομία και στον ψυχικό τους κόσμο. Τα δικαιώματα, οι επιλογές, τα λάθη, οι αγωνίες, οι ανάγκες, οι ευκαιρίες, ουσιαστικά είναι τα ίδια. Και αυτή η έννοια της ισοτιμίας είναι αυτή που υπαγορεύει το σεβασμό και την αναγνώριση της ιδιαίτερης αξίας του κάθε φύλλου.
Σήμερα ευτυχώς και μετά από τους πολλούς αγώνες των προηγούμενων χρόνων, η πολιτική ισοτιμία των γυναικών κατοχυρώνεται από τα συντάγματα και τις νομοθεσίες όλων των πολιτισμένων κρατών. Αλλοίμονο σ’ αυτούς που πιστεύουν ακόμα ότι η γυναίκα είναι ‘πολίτης’ 2ης κατηγορίας και αποτελεί κτήμα του άντρα που μπορεί να χρησιμοποιείται αυθαίρετα από αυτόν. Ακόμα και η θρησκεία μας διακήρυξε την ισοτιμία των 2 φύλλων. Τότε θα μου πεις για ποιο λόγο υπάρχουν ακόμα τόσο έντονες διαφωνίες και διαφορές που είναι ιδιαίτερα αισθητές ανάμεσα μας; Έχω την προσωπική μου απάντηση σ’ αυτό. Νομίζω τουλάχιστον!!!!!!!!!!!!!!!!
………… Μα είμαστε άνθρωποι με διαφορετικές αντιλήψεις, με διαφορετικά θέλω, με διαφορετικά πρέπει, με διαφορετικές απόψεις. Άλλες προσωπικότητες. Τίποτα δεν είναι το ίδιο, κι αυτή είναι η ομορφιά. Το ότι δεν είμαστε ίδιοι. Ακόμα και η φύση μας διαχωρίζει και έτσι μας ξεχωρίζει στα μάτια όλων. Ο άντρας βοηθάει στο θαύμα της σύλληψης και η γυναίκα γεννάει. Πρέπει αυτές τις ιδιαιτερότητες που έχουμε ,να τις κάνουμε να έχουν δυνατότητα συνεργασίας και αλληλοσυμπλήρωσης, σε όλες τις μορφές των σχέσεων προσωπικές ή εργασιακές. Να ενώσουμε τις διαφορές και τις ομοιότητες μας και όχι να χαθούμε μέσα σε εγωισμούς, ρατσισμούς και προκαταλήψεις.
Αυτό που φαντάζει τόσο δύσκολο να  μας ενώσει, μπορεί να γίνει πολύ εύκολο όταν πάψουμε να είμαστε αθεράπευτα εγωιστές, σεξιστές, και κτητικοί. Να δεχτούμε ότι όσο διαφορετικός και αν είναι ο καθένας μας έχει ίσα δικαιώματα στην εργασία, στην παιδεία, στην υγεία, στην ελευθερία, στις σχέσεις. Έχει δική του ζωή, δικά του όνειρα να ζήσει, έχει το δικαίωμα να αναπνέει ‘διαφορετικά’ από τον άλλο. Όταν υποτιμάς την γυναίκα ή αντίστοιχα τον άντρα, υποτιμάς την ανθρώπινη υπόσταση σου. Και οι 2 χρειαζόμαστε σε αυτήν την ζωή γιατί ο ένας συμπληρώνει τον άλλο. Είμαστε μοναδικοί αλλά γινόμαστε ένα. Σε αυτό το πάζλ της ζωής χρειάζονται 2. Ας σεβαστεί ο ένας λοιπόν την φύση του άλλου………….

Η υπεύθυνη γυναικών της Τοπικής Οργάνωσης Νικαίας- Άγ. Ι. Ρέντη
Της Δημοκρατικής Συμμαχίας
Μαρία Βολονάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου