Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Μετά το πιστωτικό γεγονός το κράτος πρέπει να μάθει να ζει χωρίς δανεικά


ΠΑΣΟΚ και ΝΔ όμως, όπως δείχνει η απόπειρα χαριστικής ρύθμισης των δανείων τους, είναι ανεπίδεκτα μαθήσεως
Ο υπεύθυνος Οικονομίας και Οικονομικών της Δημοκρατικής Συμμαχίας, ευρωβουλευτής, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το πιστωτικό γεγονός, με δεδομένο ότι το κράτος απέτυχε να μειώσει έγκαιρα τις δαπάνες του και να προχωρήσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, είχε δυστυχώς καταστεί σχεδόν αναπόφευκτο.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι περίπου χωρίς επιπτώσεις, όπως κάποιοι υποστηρίζουν. Η Ελλάδα γίνεται η πρώτη αναπτυγμένη χώρα μετά από πολλές δεκαετίες, όπου συμβαίνει πιστωτικό γεγονός.
Η ενεργοποίηση των CDS δεν μας αφορά άμεσα και η πλήρης εξάρτησή μας από τους ευρωπαίους εταίρους μας για την επόμενη δεκαετία ήταν -με δεδομένο το ύψος του χρέους- αναπόφευκτη.
Όμως η τυπική διαπίστωση πιστωτικού γεγονότος και το γεγονός ότι το τεράστιο χρέος που απομένει θα είναι υπέρτερο του όποιου καινούριου χρέους (νομικά η πληρωμή του επειδή οφείλεται κυρίως σε κράτη θα προηγείται του όποιου καινούριου χρέους), σημαίνει ότι ακόμα και όταν έρθει η ώρα να δανειστούμε, η χώρα θα πληρώνει για δεκαετίες ακριβότερα επιτόκια για το νέο δημόσιο και (για πολύ λιγότερο χρόνο) ιδιωτικό χρέος.
Το ελληνικό κράτος θα πρέπει να μάθει να ζει χωρίς δανεικά. Τα κόμματα που μας οδήγησαν εδώ όμως είναι ανεπίδεκτα μαθήσεως, όπως δείχνει η τελευταία απόπειρα χαριστικής ρύθμισης που έκαναν από κοινού ΠΑΣΟΚ και ΝΔ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου