Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Ομιλία Γ. Οικονόμου στο Ιδρυτικό Συνέδριο της Νεολαίας


Κυρία πρόεδρε της Δημοκρατικής Συμμαχίας
Φίλες και φίλοι από την Αθήνα και ολόκληρη την Ελλάδα
Η σημερινή είναι μια πολύ σημαντική , μια σπουδαία μέρα για το κόμμα μας.
Είναι η μέρα της ίδρυσης και
της δημιουργίας της νεολαίας μας.
Είναι η μέρα που εσείς βγαίνετε μπροστά . Και με αυτή σας την κίνηση, απαντάτε για λογαριασμό όλων μας στις μεθοδεύσεις και τις αθλιότητες ενός πολιτικού κατεστημένου που με την λάσπη στον ανεμιστήρα προσπαθεί απεγνωσμένα να διατηρήσει τα στεγανά και τη συνέχεια του.
Η τύχη τα έφερε έτσι που με το ιδρυτικό σας συνέδριο δίνετε την καλύτερη απάντηση σε όλους όσους επιχειρούν να μας τελειώσουν.
Ας το πάρουν απόφαση λοιπόν, δεν τελειώνουμε έτσι εύκολα εμείς.
Δεν τελειώνουμε γιατί οι ιδέες μας έχουν δύναμη.
Δεν τελειώνουμε γιατί για να επιβιώσει η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει και εμείς είμαστε δύναμη αλλαγής.
Δεν τελειώνουμε γιατί στην κορυφή αυτής της προσπάθειας δεν είναι κάποιος λιπόψυχος και σιγουραντζής, ούτε κανένας υποτακτικός των συμφερόντων, στην κορυφή αυτής της προσπάθειας είναι η Ντόρα Μπακογιάννη , που ξέρει να πέφτει και να σηκώνεται ξανά, που ξέρει να δίνει και να κερδίζει μάχες. Και δίπλα της όλοι εμείς, όλοι εσείς. Ενωμένοι, δυνατοί, αποφασισμένοι, πεισμωμένοι, τώρα περισσότερο από ποτέ.
Φίλες και φίλοι,
Η πατρίδα και ο λαός μας, ζουν σήμερα τις επιπτώσεις μιας πρωτόγνωρης και πολύπλευρης οικονομικής κρίσης. Η δικής σας γενιά βιώνει με μεγάλη ένταση την αγωνία για το αύριο. Πολλοί συνομήλικοι σας, αντιμετωπίζουν μεγάλη δυσκολία στην προσπάθεια τους να σπουδάσουν. Είναι αντιμέτωποι με την ανεργία, τη φτώχεια την προοπτική της μετανάστευσης για να αναζητήσουν το δρόμο και την τύχη τους αλλού. Και όλα αυτά σε μια γενιά υψηλών προσόντων και μεγάλων δυνατοτήτων.
Ξέρουμε ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι δύσκολα . Η εμπειρία ωστόσο του παρελθόντος αποδεικνύει ότι οι μεγάλες κρίσεις είναι καθοριστικές για τις επόμενες σελίδες της Ιστορίας. Το ίδιο μπορεί να ισχύσει σήμερα.
Μην έχετε την αυταπάτη, ότι η κρίση θα φέρει την επανάσταση ή ότι η κοινωνία μας θα αλλάξει μέσα σε μια νύχτα. Μόνο ανόητοι θα πίστευαν κάτι τέτοιο. Αντίθετα πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσουμε την κρίση, όχι με τα μέσα που ονειρευόμαστε αλλά με τα μέσα που βρίσκονται στην διάθεση μας και ας μην μας αρέσουν.
Και ύστερα είναι η ώρα της πολιτικής να μιλήσει στην κορυφαία της διάσταση: τη δημιουργία μιας νέας κατάστασης.
Να γκρεμίσει το παλιό και να κτίσει ένα καινούριο αναπτυξιακό και κοινωνικό πρότυπο.
Να δημιουργήσει ένα κράτος που δεν θα εκπέμπει λαϊκισμό και θα σταματήσει να εκτρέφει τα πελατειακά δίκτυα.
Να διαμορφώσει μια κοινωνία αξιών, αρχών και αλληλεγγύης.
Αυτοί είναι οι άξονες πάνω στους οποίους κινείται η δική μας προσπάθεια. Αυτή είναι η δική μας άποψη για την πολιτική.
Αγαπητοί φίλοι ξέρω πόσο δύσκολο, πόσο περίεργο θα ακούγεται στις παρέες σας, ή και πόσο απωθητικό μπορεί να είναι για τους ανθρώπους της γενιάς σας το γεγονός ότι αυτή την περίοδο αποφασίζεται να ενταχθείτε σε μια πολιτική νεολαία.
Είναι σίγουρο ότι θα σας ρωτούν πολλά γιατί και θα σας βλέπουν με μεγάλη καχυποψία
Και ας μη τους αδικούμε για αυτό.
Έτσι κατάντησαν την πολιτική, κόμματα και πρόσωπα που την εκμεταλλεύτηκαν για να βγάλουν τα απωθημένα τους και να ζήσουν την μεγάλη ζωή.
Έτσι την κατάντησαν όσοι αντί να αξιοποιήσουν τον πλούτο και τις δυνατότητες που μπήκαν στην χώρα τα τελευταία 30 χρόνια, τη οδήγησαν σε μια δίχως προηγούμενο παραγωγική παρακμή και σε μια νεοπλουτίστικη αλαζονεία που οδήγησε ολόκληρες γενιές να χάσουν κάθε ηθικό προσανατολισμό.
Και ακόμα έτσι κατάντησαν την πολιτική και εκείνες οι πολιτικές νεολαίες που σταμάτησαν κάποια στιγμή να ασχολούνται με ιδέες. Σταμάτησαν να μιλούν στα μέλη τους για τα πολιτικά ρεύματα σκέψης. Έπαψαν να τους ζητούν να γράφουν, να παρεμβαίνουν, να μπολιάζουν το δημόσιο διάλογο με φρέσκες ιδέες, με καινοτόμες απόψεις. Θεώρησαν ξεπερασμένο ίσως και γραφικό να μιλούν για την πατρίδα, για την πολιτική ιστορία σε αυτό τον τόπο. Θεώρησαν πιο σημαντικό να ασχοληθούν με το life style, και να κάνουν μπίζνες με τους χορούς , τις εκδρομές και τα εστιατόρια σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ.
Νέοι και νέες της συμμαχίας η προσπάθεια σας, η οργάνωση σας ούτε είναι, ούτε θα γίνει ποτέ κάτι τέτοιο. Αυτό να πείτε στους ανθρώπους της γενιάς σας.
Πείτε τους στη γλώσσα που καταλαβαίνουν και με τα μέσα που χρησιμοποιούν ,ότι η πολιτική είναι η μοίρα των ανθρώπων.
Πείτε τους ότι για εσάς είναι πρόκληση να αντιμετωπίσετε το θυμό τους. Γιατί ο θυμός είναι μια καταπληκτική δύναμη, αρκεί να μπορείς να τον μετασχηματίσεις σε κάτι δημιουργικό.
Πίτε τους ότι αν ψάχνατε καριέρες και καρέκλες, θα καθόσασταν ήσυχοι και συμβιβασμένοι στο καβούκι σας και δεν θα βγαίνατε στο ξέφωτο της σύγκρουσης. Στην περιπέτεια ιδεών που ξεκίνησε η Ντόρα Μπακογιάννη και η Δημοκρατική Συμμαχία.
Με την δύναμη αυτών των ιδεών , με τη φρεσκάδα και την ζωντάνια που σας χαρακτηρίζει, βγείτε μπροστά . Αφού αυτή τη δύσκολή περίοδο έχετε το θάρρος να δημιουργείτε από το μηδέν μια καινούρια οργάνωση δικαιούστε να στοχεύετε, βήμα βήμα όλο και πιο ψηλά.
Να κτίσετε την δική σας παρέμβαση μέσα στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ
Να αναμετρηθείτε στα ίσια στο πεδίο των ιδεών, με εκείνους τους σύγχρονους κουτσαβάκηδες , που νομίζουν ότι το θαρραλέο στις μέρες μας είναι το να μουντζώνεις και να γιαουρτώνεις ή με τους κομπλεξικούς που κρύβουν τη δειλία και την γύμνια τους κάτω από τα ξυρισμένα τους κεφάλια ή τις κουκούλες τους.
Φίλες και φίλοι
Η Ντόρα Μπακογιάννη από σήμερα είναι πιο δυνατή.
Η Δημοκρατική Συμμαχία από σήμερα είναι πολύ πιο δυνατή.
Όλοι μαζί προχωράμε με σιγουριά προς τη νίκη που κτίζουμε
Καλή δύναμη
Καλό αγώνα σε όλους μας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου