Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Ομιλία Λ. Αυγενάκη στη Βουλή για πτωχευτικό κώδικα


Άρθρο 99: Ο νόμος που φέρνει κοντά στην εξαθλίωση επιχειρήσεις και εργαζόμενους
Η Δημοκρατική Συμμαχία με Επίκαιρη Επερώτηση φέρνει στη Βουλή την ανάγκη αναθεώρησης του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα
Η Δημοκρατική Συμμαχία έφερε με
Επίκαιρη Επερώτηση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο το θέμα του Πτωχευτικού Κώδικα, κοινώς το άρθρο 99, καθώς πρέπει άμεσα να προβλεφθούν μέτρα και να αναθεωρηθούν διατάξεις ώστε να αποφευχθεί η χρεοκοπία του ελληνικού «επιχειρείν».
Υπολογίζεται ότι περισσότερες από 2.000 επιχειρήσεις κατευθύνθηκαν προς το άρθρο 99 μέσα στο 2011, ενώ με βάση τις έως τώρα προβλέψεις των δικηγόρων, δεδομένης μάλιστα και της οικονομικής ασφυξίας που αναμένεται, τους επόμενους μήνες ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί με γεωμετρική πρόοδο. Ωστόσο, έχει αποδειχθεί στην πράξη, ότι μόλις ένα 5% από τους επιχειρηματίες που ξεκινούν διαδικασίες εξυγίανσης καταφέρνει να ανακάμψει. Για τη συντριπτική πλειοψηφία, η προπτωχευτική διαδικασία οδηγεί στην οριστική πτώχευση.
Όπως ανέφερε στην τοποθέτησή του ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Λευτέρης Αυγενάκης, το μεγαλύτερο λάθος στην εφαρμογή του άρθρου 99 είναι το γεγονός ότι όλοι οι πιστωτές μίας επιχείρησης, εργαζόμενοι και προμηθευτές, αντιμετωπίζονται από το νόμο όπως ακριβώς και τα μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα.
Οι απαιτήσεις τους στοιβάζονται στη λίστα των υποχρεώσεων της εταιρείας και εξαιτίας της χρονοβόρας δικαστικής διαδικασίας χάνουν τα όποια προνόμια και δικαιώματα είχαν. Συχνά οι εργαζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι με το εκβιαστικό δίλημμα: στηρίξτε την εταιρεία να μπει στη διαδικασία του άρθρου 99 ή θα κλείσουμε.
Την ίδια απόγνωση αισθάνονται και όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις που συνδέονται με την εταιρεία που ζήτησε τη συνδρομή του άρθρου 99. Όταν ένας προμηθευτής δεν μπορεί να πάρει τα χρήματά του, γιατί παγώνουν όλες οι απαιτήσεις του, δημιουργείται μια καταστροφική αλυσιδωτή αντίδραση στην αγορά.
Παράλληλα, τα ασφαλιστικά ταμεία που ήδη εξαιτίας της ανεργίας υφίστανται μεγάλες απώλειες και απειλούνται με κατάρρευση εξαιτίας του κουρέματος των ομολόγων, δεν μπορούν να εισπράξουν ούτε αυτά νόμιμες οφειλές, που τις περισσότερες φορές αφορούν υπέρογκα ποσά.
Όπως ενημερωθήκαμε από τον Αν. Υπουργό Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, επίκειται σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η σύσταση επιτροπής εξειδικευμένων προσώπων, η οποία θα καταγράψει τις υφιστάμενες δυσλειτουργίες. Μία επιτροπή θα αντιμετωπίσει επιδερμικά το θέμα και σίγουρα δεν θα μπορέσει να δώσει καίριες λύσεις στα προβλήματα που ήδη έχουν δημιουργηθεί. Χρειάζεται μία παρέμβαση συνολική. Με καίριες ρυθμίσεις για όλους τους εμπλεκόμενους.
Η Δημοκρατική Συμμαχία φωνάζει μήνες τώρα για την αναγκαιότητα αντι-υφεσιακών μέτρων. Που θα τονώσουν την αγορά, θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών προς το κράτος, θα δώσουν ελπίδα στον έλληνα που συνθλίβεται από την ανελέητη φοροεπιδρομή.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου