Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Λάθη από την επιβολή του Ειδικού Τέλους Ακινήτων


Το Υπουργείο Οικονομικών δεν προλαβαίνει να διορθώνει τα λάθη από την επιβολή του Ειδικού Τέλους Ακινήτων που εισπράττεται από τη ΔΕΗ
Οριστική διευθέτηση περιμένουν χιλιάδες επαγγελματίες
Συνεχώς προκύπτουν νέες ανακοινώσεις και νομοτεχνικές βελτιώσεις και οι πολίτες δεν ξέρουν αν θα πάρουν πίσω τα χρήματα που αναγκάστηκαν να πληρώσουν
Η Δημοκρατική Συμμαχία, από την πρώτη μέρα, χαρακτήρισε το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων που
εισπράττεται μέσω της Δ.Ε.Η. ως ένα εντελώς άδικο, οριζόντιο και ισοπεδωτικό μέτρο. Το νέο αυτό «χαράτσι» δεν συνδέεται ούτε με το εισόδημα, ούτε με τον πλούτο και αποτελεί κυριολεκτικά κεφαλικό φόρο ακινήτου. Η κατάσταση δυσχεραίνει με τα συνεχή λάθη του αρμόδιου Υπουργείου Οικονομικών στην επιβολή του φόρου, τον οποίο μάλιστα οι πολίτες αναγκάζονται να πληρώσουν, με την ελπίδα ότι το ποσό θα τους επιστραφεί.
Με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο, ο Τομεάρχης Υποδομών Μεταφορών και Περιβάλλοντος και Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Λευτέρης Αυγενάκης κατέδειξε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με το ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε) που επιβάλλεται στους επιχειρηματίες και υπολογίζεται βάσει τιμολογίου. Πολλές επιχειρήσεις που είτε είχαν λανθασμένο κωδικό τιμολόγησης, είτε δεν προέβησαν σε αλλαγή χρήσης, καλούνται να πληρώσουν την πρώτη δόση και μετά να αναμένουν την επιστροφή του ποσού.
Όπως αναφέρει στην απάντησή του ο αρμόδιος Υπουργός δεν υπόκεινται στο Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε τα ακίνητα που έχουν αποκλειστικά γεωργική ή κτηνοτροφική ή βιοτεχνική ή βιομηχανική χρήση, με την προϋπόθεση ύπαρξης αντίστοιχου τιμολογίου. Σε περίπτωση που συντρέχουν αυτές οι προϋποθέσεις και έχει επιβληθεί το τέλος, ο δικαιούχος απαλλαγής πρέπει να το καταβάλλει και στη συνέχεια να υποβάλλει αίτηση στη Δ.Ο.Υ.
Είναι απαραίτητο να ρυθμιστεί άμεσα το ζήτημα, ώστε να μην αναγκάζονται επαγγελματίες εν μέσω ύφεσης να πληρώνουν άδικα τα «χαράτσια». Το Υπουργείο Οικονομικών πρέπει να μεριμνήσει ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια λάθη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου